Vårt bryggeri

 

Ett öl från Bjäre?

Självklart!
Idén att tillverka eget öl fanns redan för länge sen hos trion som står bakom Båstad Bryggeri.

 

Magnus, Uffe och Dirk delar gemensamt passionen för öl och motivationen att producera något med egna händer. Så det var lätt att sätta igång och ta Båstad som idealisk ort med det goda Bjärevattnet.
Tanken med ölet är att använda endast ekologiska ingredienser, tillverka lokalt och på det ursprungliga sättet.
Båstad Bryggeri med sina färskölsorter skapar en unik, ny smakupplevelse som berikar ölsortimentet.

Brygghuset

Etiketteringsmaskin

Fakta om Båstad Bryggeri

  • Verksamheten grundades 2012 under namnet Båstad Öl HB
  • Sen januari 2015 marknadsförs våra produkter via vårt aktiebolag Båstad Bryggeri
  • Idag finns det kapacitet att tillverka 150 000 liter öl om året i olika styrkor
  • Fast sortiment innehåller 6 sorters öl som bryggs enligt renhetslagen

Vår filosofi

Det vi gör är färsköl och inget annat. Dvs att ölen buteljeras ofiltrerad och opastöriserad.

  • Alla ämnen som uppstår under jäsnings- och lagringsprocessen stannar kvar i ölet. På grund av detta smakar vårt öl mycket mer öl än andra industriellt tillverkade ölsorter.
  • Vi använder endast ingredienser som är av naturligt ursprung.
  • Våra levande jästkulturer odlar vi själva och vi använder inga konstgjorda tillsatser.
  •  Vårt öl får tid på sig att mogna – det lagras mellan 4 – 18 veckor.
  • Att brygga enligt Renhetslagen är en självklarhet för oss! Det är garantin för ett riktigt öl.

Hållbarhet miljötänket

  • Vi värna miljön och försöker producera så miljövänligt som möjligt.
  • Så odlar vi i det möjligaste mån ekologiskt.
  • Vi använder till bryggningen det lokala Bjärevatten som endast filtreras.
  • För kylningen av ölet tar vi bäckvattnet som strömmar framför brygghuset. På så vis sparar vi energi.
  • Den gamla malten ges ofta bort till djur som gillar den extra mycket.
  • Flasksorten vi använder har en speciell utformning vilket gör att materialvikt och kapaciteten står i optimal relation. Så minskas totalvikten vid hanteringen.

Läs mer om ”Steinie”-flaskan här… (kommer)

Förvaringstips!

För bästa hållbarhet bör flaskan förvaras mörkt och svalt. Den mörka flaskan förlänger hållbarheten.

Grumlig botten?

Båstad Bryggeri tillverkar ofiltrerat och opastöriserat öl. Det betyder att de naturliga sedimenten stannar kvar vid buteljeringen och samlas efter ett litet tag på flaskans botten. Det är en naturlig del av lagringsprocessen.

Om du vill så vänd flaskan försiktigt upp och ner innan du öppnar den. Då fördelas och blandas sedimenten i ölet igen och ger en ännu bättre smakupplevelse. Vill man istället ha ett klart öl häller man försiktigt upp ölet i ett glas och låter bottensatsen vara kvar i flaskan.

Renhetslagen

Den renhetslag som vi hänvisar till menar att i öl får det endast förekomma kornmalt, humle, vatten och på senare tid även jäst. Tillsatser som påskyndar jäsningsprocessen eller majsmjöl, rismjöl och färgämnen är absolut förbjudna.

Lagen, Bayerisches Reinheitsgebot, har kungjorts för första gången den 23. april 1516 av Herzog Wilhelm IV zu Ingolstadt i Tyskland. Därmed är Renhetslagen den äldsta oförändrad gällande föreskrift av livsmedel i världen.
Vi strävar efter denna lagen.